YİYECEK TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI

Günümüz yaşam biçimi, eskiye nazaran kadınların sosyal hayattaki standartlarının artması, iş yaşamında daha etkili rol oynamaları, vb faktörlerin etkisi toplumun yemek kültüründe de önemli değişikliklere yol açmıştır.

Hızlı hayat temposu sonucunda ev yemeklerine vakit ayırmak daha da güçleşmiştir. Yemek yapmanın anneden çocuğa gözlem yoluyla geçtiğini varsayarsak, günümüzde gitgide bu da yok olmuş ve yemek yapmakla eskisi kadar ilgili olmayan bir nesil yetişmiştir. Bunun sonucunda firmalar tarafından daha pratik çözümler ortaya çıkarılmıştır. Dondurulmuş ürünler, konserveler, hazır ayıklanmış yıkanmış sebzeler ve benzeri birçok ürün bunun bir sonucu olarak piyasaya sürülmüştür.

Bunun yanı sıra restoranlar lüksten ziyade bir ihtiyaç haline dönüşmüş ve zamansızlığa çözüm olarak insanların hayatında eskisinden çok daha fazla yer almaya başlamıştır. İnsanların yemek hazırlamaya, sofra kurmaya, kaldırmaya harcadıkları vakti sıfıra indirmesi ve fiyatlarının alışverişte harcadıkları bütçeye yakın tutulması sonucunda insanların tercih sebebi olmuştur. Fast food akımı ile ucuz ve hızlı yemek daha sonraları halkın bilinçlenmesi ile yerini sağlıklı konsepte bırakarak, hızlı sağlıklı yemek adı altında restoranlara dönüşmüştür.

TÜRK YEMEK KÜLTÜRÜ

Anadolu, göç ve ticaret yollarının üzerinde bulunması, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlaması, topraklarının verimli olması ve ikliminin insanların yaşayışına uygun olması gibi nedenlerden dolayı zengin ve yüksek kültürlerin beşiği olmuştur Bunun sonucunda diğer toplumlar ile karşılıklı bir kültür alışverişi daim olmuştur. Yemek çeşitliliği de bu alışverişler sonucu çok zenginleşmiştir. Türk mutfağı, Balkan ve Ortadoğu mutfaklarını hem etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir diyebiliriz. Bu yüzden Türk mutfağı dendiğinde çok geniş bir yelpazeden bahsetmemiz gerekir.

Günümüzde yapılan çalışmalar sonucunda her ne olursa olsun insanların genlerinden gelen bir yemek alışkanlıklarının bulunduğu ortaya çıkarılmıştır. Yiyeceklerin damak tadına uygunluğu insan ana toprağıyla doğru orantılıdır. Türkiye’deki yöreler kendilerine ait zengin bir yemek hazinesine sahiplerdir.

Türkiye’de genelde yemekler; çorba, salata ana yemek ve tatlı olarak sunulur. Yanında mutlaka bir içecek bulunur. Hoşaf, şalgam suyu, ayran vb…

Türkiye’deki yemekleri aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz:

  • Mezeler

  • Dolmalar

    Türk mutfağı sebze yemekleri açısından çok büyük çeşitliliğe sahip bir mutfaktır. Dolmalar ve sarmalar,
    etli sebze yemekleri, kızartma sebzeler ve zeytinyağlıların sayısız çeşitleri mevcuttur.


  • Çorbalar

    Çorba özellikle kış aylarında Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır.

  • Salatalar

  • Baklagiller

  • Zeytinyağlı Sebzeler

    Zeytinyağlılar Türk mutfağında kendine has bir yer kaplar. Zeytinyağlı taze fasulye,
    fasulye pilaki, zeytinyağlı dolma, zeytinyağlı enginar ve bakla bu sınıfa giren yemekler arasındadır.

  • Pilavlar

  • Etli Sebzeler

  • Börekler

  • Pideler

  • Kebaplar
    Türk mutfağındaki et yemeklerinin çoğu kebaplar, köfteler ve tencere yemekleri sınıfındaki yemeklerdir.

  • Balık ve Deniz Ürünleri

  • Tatlılar

  • İçecekler (Türk kahvesi gibi içecekler, Türk çayı, rakı, ayran)
    Türk mutfağının kendine has içecekleri de mevcuttur.
    Yoğurdun sulandırılmasıyla yapılan ayran tamamen Türkiye'ye özgü bir içecektir. Bunun dışında boza ,kefir, şalgam suyu ve şerbette Türkiye'nin
    kendine özgü soğuk içecekleri arasındadır.