İŞLETMELER İLE İLGİLİ KISA BİLGİLER

OTEL İŞLETMELERİ’NDE YILDIZ VE YİYECEK-İÇECEK

  • Bir yıldızlı otellerde; kahvaltı salonu, büfe hizmeti zorunludur.
  • İki yıldızlı otellerde; içki servisi verebilen büfe yeterlidir.
  • Üç yıldızlı otellerde; restoran zorunluluğu başlar.
  • Dört yıldızlı otellerde; restoranlar birinci sınıf olarak düzenlenmelidir.
  • Beş yıldızlı otellerde; birinci sınıf restorana ek olarak, en az bir restoran ve “Amerikan Bar”ın bulunduğu bir salonun bulunması zorunludur.

RESTORANLARIN SINIFLANDIRILMASI

ÜÇÜNCÜ SINIF RESTORANLARDAN BEKLENEN ÖZELLİKLER:

  • Fonksiyon ve sınıfına uygun malzeme ile uyum içinde dekore edilerek aydınlatma
  • Tesis kapasitesine uygun malzeme dolabı
  • Alarm düzeni olan içeriden açılabilen soğuk saklama deposu veya dolabı
  • İhtiyaca uygun pişirme donanımı
  • Tesiste verilecek yemek türlerine uygun yeterli hazırlık yerleri
  • Yıkama, kurutma, istif yerleri, raflar, dolaplar ve servis kapasitesine uygun bulaşık makinesi
  • İyi düzenlenmiş yemek salonu
  • İlk yardım, yangın ve iş güvenliği için gerekli önlemler

İKİNCİ SINIF RESTORANLARDAN BEKLENEN ÖZELLİKLER:
Üçüncü sınıf restoranlara ek olarak;

  • En az 50 kişilik kapalı salon kapasitesi
  • Yemek salonunun %25’inden büyük mutfak alanı
  • Giriş holü, telefon hizmeti, İdare odası
  • Salon ve servis birimleri ayrı katlarda ise servis merdiveni veya monşarj
  • Ayrı servis girişi
  • Bayan ve bay için ayrı müşteri tuvaletleri, Personel için soyunma yerleri, lavabo, duş ve tuvalet
  • Yemek salonu ile mutfak servisi arasında bir ofis

BİRİNCİ SINIF RESTORANLARDAN BEKLENEN ÖZELLİKLER:
Üçüncü ve ikinci sınıf restoranlara ek olarak;

  • En az 100 kişilik yemek salonu, ayrıca mutfakla doğrudan bağlantılı veya servis mutfağı bulunan 50 kişilik özel yemek ve kokteyL salonu
  • En az 50 metrekarelik mutfak alanı
  • Havalandırma ve klima sistemi
  • Mutfakta fırın ve kuzine
  • Yemekleri ve tabakları sıcak saklama teçhizatı
  • Tatlı ve pasta hazırlık yerleri
  • Müzik yayını, Bankolu vestiyer